När man som ekipage utvecklas för snabbt

Ännu en dag med fantastiskt väder och mildare temperaturer! I och med att vi körde drag igår bestämde jag mig för att ta en skogspromenad med Atlas, för att träna inkallning. Atlas har inte varit helt lätt att ha lös, då han gärna springer i sin egen värld och har funnit ett intresse i ”du-kan-inte-ta-mig”-leken. När jag och Liam träffades, tränade jag som mest. Jag hade fått tillbaka rutin och regelbundenhet i hundträningen, och tillsammans åkte vi ut till skogs åtminstone 5 dagar i veckan där hundarna fick springa av sig ordentligt. Atlas var jätteduktig lös, oavsett vad han hade för sig. När vi sedan flyttade kom livet emellan, och vi var dessutom tvungna att ta en paus från lydnaden då en del konflikter uppkom. Jag introducerade apprtbocken för tidigt och jobbade med den på fel sätt. Under denna period blev han också, återigen, svår att ha lös. Under sensommaren i år, efter ca 6 månaders lydnadsvila, återupptog vi lydnaden och har därefter fått en bra rutin och regelbundenhet i träningen igen. Jag hade honom lös för cirka 1,5 vecka sedan, då jag och Miriam var ut med hundarna, vilket gick bra. I början ville han inte riktigt komma, men när jag började springa ifrån honom kom han efter och därefter sökte han mycket spontan kontakt. Då jag inte riktigt litar på honom lös än, känns det alltid tryggare att gå med någon annan, som då skulle hjälpa mig att kunna kalla in honom om han får för sig att köra ”du-kan-inte-ta-mig”-leken med mig.

Idag bestämde jag mig däremot för att lita på Atlas. Vi har som ekipage vuxit och utvecklats någon enormt de senaste månaderna, och jag har kanske inte riktigt hunnit med i samma takt som utvecklingen har skett. Idag bestämde jag mig därför för att komma ikapp, att börja lita på min hund som faktiskt inte alls är omöjlig, och bara ha roligt tillsammans. Vi lämnade Tess & Frodo hemma och begav oss sedan ut på en skogspromenad, bara han och jag. På vägen dit drog han en del och var ganska jobbig helt ärligt, men det är han innan han fått göra sig av med all den där energin han besitter, så det var ingenting ovanligt. Väl framme kände jag mig lite osäker. För att komma över det helt gjorde jag lite småövningar med honom i koppel, för att han skulle förstå att det var han & jag och att jag faktiskt hade godis i fickan som han absolut fick ta del av om han gjorde bra ifrån sig. 3 minuter senare släppte jag honom lös, jag gav honom inget frikommando då jag vet att det springer så fort han kan då, utan vi bara fortsatte promenera. När han insåg att han faktiskt var lös, tog han ett glädjevarv på grusplan men vände när jag ropade på honom. För 1,5 vecka sedan lyssnade han inte första gången. Framsteg. Han tog otroligt mycket spontan kontakt och sökte sig till mig hela tiden för att då också i gengäld få en godisbit. Jag vågade släppa blicken från honom, ta fram kameran och filma lite när han var sådär otroligt lycklig över att få springa i djupsnö. Det finns ju ingenting som gör en så glad än att se sin älskade hund vara sådär toklycklig, det värmer ett mattehjärta. Resten av promenaden gick verkligen toppenbra, hädanefter kommer jag inte att vara orolig, även om jag kanske under en tid kommer att undvika helger just för att risken för möten är betydligt större.

Atlas behöver få arbeta och känns sig tillfreds ordentligt för att fungera lös. Han behöver sina regelbundna timmar varje vecka för att tycka att det är trevligt att promenera tillsammans med mig lös. Jag köper det helt. Det känns otroligt skönt att vi äntligen kunnat ta upp träningen ordentligt och att vi verkligen, under de senaste 6 månaderna, har kunnat hålla rutin och en regelbundenhet. Nu fortsätter vi såhär 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.