Dragträning x2

Att den här dagen skulle bjuda på fantastiskt väder var ju helt otroligt! Visst att vi har haft en del fina, soliga, dagar, men ack så kallt det har varit. Att köra drag i över -25 känns inte så lockande överhuvudtaget helt ärligt, då varenda liten centimeter av den hud du visar drabbas av köldskador efter 5 minuter. Jag har gjort den tabben redan. Det var inte riktigt -25 kanske, men -15. Jag selade Atlas och tänkte att jag bara skulle åka lite fram och tillbaka på vägen utanför, för att då kunna få hjälp av Liam ifall Atlas skulle behöva en viss stimuli för att komma igång ordentligt. Jag åkte nog fram och tillbaka kanske 2 gånger, och då är inte vägen längre än kanske 150 meter, och när jag bestämde mig för att gå in så bara slog det till. Jag kände inte mina fingrar, och det gjorde så fruktansvärt ont när jag klev innanför dörren att jag inte riktigt visste vart jag skulle ta vägen. Så, den tabben gör jag inte om.

Idag har vi däremot haft strålande sol och -4 grader, alldeles perfekt! Vi har haft temperaturer runt 0 och strax under, men då blir snön så otroligt tung istället. Att låta Atlas, som tappat en del kondition, dra i blötsnö känns inte speciellt schysst och stjälper nog mer än vad det hjälper. Jag började i alla fall med att ta ut Atlas på en promenad, för att han skulle få rasta sig ordentligt men också för att hinna bli lite varm i muskulaturen för att minska risken för skador. Efter det fick han gå in i 2 minuter och vänta i hallen medan jag pulsade i snön för att ta mig in i garaget och hämta sparken. Jag tog med mig en boll ut, för att hitta ett sätt att belöna honom på. Tidigare har jag använt mig av rösten, men då han inte riktigt verkar förstå helt (han kan få för sig att gå och kissa mitt i draget) så får jag nog ändra taktik. Idag har jag belönat honom på så sätt att när han jobbar fokuserat och målmedvetet kastar jag en boll en bit framför honom som han får springa på. Visst att han inte har något föremålsintresse, men jaktlust har han. Detta gjorde att han tog bollen för att sedan fortsättta dra som aldrig förr! Planen var egentligen att belöna honom för väl utfört arbete, leka lite med honom för att seda ta tillbaka bollen och göra samma sak igen, men när han fortsatte springa sådär målmedvetet så ville jag inte bryta honom. Och kanske är det så att han bara behöver bära på något för att strunta i allt runtomkring såhär i början. Inte ens hundar som var ute på gården och skällde på honom störde ut honom. Jag ska fortsätta köra korta, men intensiva, pass med honom så ska vi nog få till det här ordentligt snart! Atlas tycker om att dra, men så fort han blivit av med överskottsenergin så är även andra dofter utmed vägkanten intressanta emellanåt…. Dessutom måste jag påminna mig själv om att verkligen köra korta pass med honom, för att bygga upp kondition igen och för att det ska bli övertydligt hur jag vill att han ska arbeta i selen 🙂

Även Frodo har fått bli selad idag. Inte för någon dragträning, då han fortfarande är för liten, men för att vänja sig vid selen och att det faktiskt (när selen är på) är okej att gå framför och till och med dra. Däremot har jag inte belönat något idag, då han trots att han både gått framför och dragit emellanåt gör det av fel anledning. Hade jag börjar belöna honom redan hade jag fått en hund som går framför och nosar i backen, går upp till snövallarna och nosar och rastar sig osv, och det är ju inte riktigt det jag är ute efter i draget sedan när han blir äldre 😉 Nu vill jag, som sagt, bara vänja honom vid selen och andra regler än vad som gäller vid en vanlig promenad. Till en början tyckte han att den där selen var lite märklig, men det släppte han så fort vi lämnat tomten. Det svåraste för honom var att förstå att han faktiskt inte behövde gå ”fint i kopplet”, utan att det var okej att gå framför och till och med dra 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.