Bra pass idag!

Idag for vi till hundhallen för att köra ett lydnadspass! Jag och Liam varvade hundarna, och när det var Atlas tur började vi med lite apporteringsträning. Vi kastade boll och lite leksaker, men insåg ganska snabbt att tennisbollen blev en favorit och då jag inte hade två likadana var han nöjd så länge han fick ha sin tennisboll. Det gjorde ju att det jag höll i inte riktigt var så intressant längre. Misstänkte att det skulle kunna bli så redan innan, men kände att jag åtminstone ville prova. Kanske skulle jag ha fel, men det visade sig att jag kände honom alltför väl. Inför nästa apporteringsträning ska jag köpa två likadana bollar, så att han inte tycker den ena är roligare än den andra 🙂

Vi nötade också fotgåendet. Atlas har en fin position, och har haft väldigt länge, men han har tyvärr hamnat lite långt fram så den senaste veckan har jag börjat food-drivea honom med mjukost för att få tillbaka korrekt position. Idag fick jag ett kvitto på att det har fungerat. Idag värmde jag honom på samma sätt, men tog sedan bort mjukosten och belönade mer för korrekt utfört beteende, än att låta honom äta hela tiden. Även om jag var snabb med att belöna hela tiden, höll han sig där han ska. Efter ett tag tog jag helt bort den, och använde mig istället av extern belöning. Detta gjorde att han hade förväntan bakom sig och kröp därför inte fram. Jag belönade efter endast 2-4 steg varje gång, men jäklar vilken fin position jag fått se idag! Dessutom har vi lyckats, med viss hjälp av min (tomma) hand intill höften som påminde honom om rätt position, få till några riktigt snygga vänstersvängar! 🙂 Nu ska vi bara nöta, nöta och nöta. Köra mycket korta, men intensiva, pass så går han snart som en klocka 🙂

Vi gick även igenom de andra momenten, bortsett från hindret, i startklass för att få ett nytt utgångsläge. De andra, de sitter. Jag bad dessutom Liam att kommendera mig i inkallningen, för att se om han fortfarande skulle lägga sig ner när han hör ”kommendera”, vilket han inte gjorde. Stadga-övningarna har gjort sitt. Jag kallade in honom 3 gånger, och tyvärr lade han sig ner när jag kommenderade honom sista gången. Liam såg då att jag ger ett dubbelkommando, jag använder rösten samtidigt som jag ger honom handtecken. Handtecknet har jag tänkt träna bort, men då undrade han varför jag inte gör tvärtom? Det är ju bara när jag kommenderar med rösten som han, ibland, får för sig att lägga sig ner. Liam sade också att mitt ”hit” ibland kan låta som ”ligg”, så kanske är det jag som gör det svårare än vad det är? Vi provade en gång till, när Liam kommenderade mig, och valde att inte använda rösten alls, utan endast ge handtecken. Det gick galant. Kanske är det så jag ska göra istället… 🙂

De sista 10 minutrarna fick även Tess komma in och leka av sig lite med Atlas, då även hon hade spring i benen idag 🙂

2 reaktioner på ”Bra pass idag!

 1. Gjorde precis samma grej när jag bodde i norra Skottland och tränade min pointer. Dubbla budskap, röst och handtecken. Fel och knepigt!
  Jag använde endast handtecken slutligen
  …och det var magi! Då Dexter (så hette min älskade vovve) blev riktigt vass och lydde på långt avstånd så började jag använda visselpipa. Jag övade in några olika läten med pipan så att det blev en bra kombination till handtecken. Åh så kul vi hade!
  Fin helg/ Lise-lotte

  Gilla

  1. Åhh vad härligt! 😊 Att jag inte tänkt på det tidigare, har ju handtecken till allt annat och det fungerar ju klockrent 😅 Så himla smidigt med en hund som går att styra så, då slipper man (så även i ditt fall) stå och ropa kommandon på längre avstånd 🙌🏻

   Detsamma! 😊

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.