”Jag måste bara lära mig att jobba på hans sätt”

Idag for vi till hundhallen för att få hjälp med apporteringen, då jag i tidigare inlägg skrev om hur vi tidigare jobbat med momentet utan framgång, var det skönt att idag få hjälp av någon med mycket kunskap och erfarenhet inom området. Vi började med att bara prata om hur jag tidigare jobbat med det, huruvida det finns något föremålsintresse överhuvudtaget, och hur jag ser på momentet. Vi kom ganska fort fram till att jag ser apporteringen som någonting så otroligt viktigt, någonting vi bara måste bemästra för att komma vidare, vilket tyvärr har satt sina spår. Det har lett till att jag sitter där med en käsla av att detta bara måste fungera, medan Atlas bara hatar den där apporten och vi kommer inte vidare. Jag måste helt enkelt lära mig att sluta lägga en sådan stor vikt vid just apportbocken, och lära mig att använda den som en leksak, som vilken som helst. Att sluta se apportbocken som så otroligt viktig. Egentligen är det ju faktiskt bara en leksak, en leksak som han tillsammans med mig ska lära sig att leka med på rätt sätt.

Jag hämtade in Atlas som suttit i bilen medan vi pratade, värmde honom lite snabbt och släppte honom sedan lös för att instruktören i fråga skulle vi känna av honom. Hon började med att kasta lite olika leksaker, en leksak åt gången, för att se huruvida ett föremålsintresse fanns där eller om det var helt icke existerande. Visst tyckte han att det var intressant då saker och ting rörde sig bort från honom, och visst sprang han efter, men vi fick aldrig se något gripande. Efter att Atlas kommit underfund med det här att hon hittade alla leksaker i en väska mitt på plan, hämtade han en egen leksak som skulle lekas med. Han hittade en boll, och som tur var fanns där två. Jag vet ju att Atlas absolut har ett föremålsintresse på så sätt att han kan springa segervarv med en leksak i munnen, men för att man ska lyckas få leken att fortsätta krävs att antingen Atlas eller föremålet är i rörelse. Han triggas av jakten, och det var också det vi idag skulle utnyttja. Instruktören började rulla iväg en boll åt gången fort i en riktning, varav Atlas sprang efter. Han greppade och sprang runt med bollen i munnen, varav hon kastade ännu en boll i en annan riktning. Detta skapade en jaktlek som Atlas tyckte var mer än godkänd, och han sprang efter varenda boll hon kastade. Vi fick se gripande vid varje föremål, och en himla glad aussie. Efter att ha kastat boll cirka 20 gånger, blandade hon in en apportbock. Hon kastade den, Atlas sprang fram, men insåg att ”nejdu, den där har jag och matte använt förut och det är inget jag tycker om att göra”, och sprang istället förbi. Hon lurade honom lite, lekte med den för sig själv, triggade Atlas att ta den, kastade den igen. Atlas sprang dit, men samma reaktion som förra gången. Hon körde om proceduren en gång till, och Atlas ändrar nu uppfattning och känner att den där nog var ganska rolig trots allt. ”Hon leker med mig med den här leksaken precis som med alla andra leksaker, och den här leken gillar jag!”.

Det slutade med att Atlas tillsammans med instruktören hade dragkamp om en apportbock, någonting jag aldrig någonsin trodde jag skulle få se. Han valde dessutom apportbocken framför bollen, som han tidigare valt ut alldeles själv och haft så roligt med, vilket var en ännu trevligare syn. Nu ska jag bara fortsätta leka med Atlas på samma sätt, bygga upp ett föremålsintresse och sedan kontakta instruktören på nytt för att se hur vi ska gå vidare.

Atlas är trots allt inte ett hopplöst fall, jag måste bara lära mig att utnyttja hans jaktinstinkt och träna på hans sätt. 🙂

Vi avslutade med att han fick vila i bilen en stund, innan vi gick tillbaka in för att lära honom att ta det lugnt bland andra hundar. Instruktören skulle nämligen värma sin hund inför träningen de skulle ha direkt efter vår träning. Atlas skötte sig fint, trots att hon berömde sin hund med både leksaker och glada rop. Det kan nog kanske bli en debut i startklassen i år, trots allt 🙂

2 reaktioner på ””Jag måste bara lära mig att jobba på hans sätt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.