”Stanna” Frodo

En understimulerad malinois på snart 5 månader är inte en energi som känns trevlig överhuvudtaget när man ligger hemma och är sjuk, så idag har vi fortsatt att jobba med kommandot ”stanna”. I och med att han hade en del energi innan första passet ville han inte riktigt sitta still (även om han älskar att arbeta) så vi körde väldigt lätta övningar där han bara behövde vänta på belöning i någon sekund. Han satte sig ner, jag kommenderade, backade ett steg, klickade och belönade. Efter träningspass 1 var det dags att gå ut och kissa, och sedan in och sova en stund innan vi sedan strax efter lunch körde pass 2. Nu var Frodo lite tröttare och hade inte alls lika mycket energi som under morgonen, och jag kunde nu försvåra övningen lite genom att backa bak några fler steg och vänta ut honom några sekunder innan jag klickade och belönade. Jag kunde även backa bort från honom för att sedan vända mig om med ryggen mot honom utan att han rörde en tass. Jag kunde även promenera fram och tillbaka i rummet framför honom och gå i en halvmåne framför honom (så att jag vände när jag kom till sidan av honom) utan att han reste sig. De nästkommande träningspassen kommer jag att fortsätta träna på det här med att han ska sitta kvar trots att jag rör på mig, men sedan inte försvåra någonting mer alls förrän han kan sitta kvar en stund. Varför jag rör på mig nu i början är för att se att han börjar förstå innebörden av ordet ”stanna”, och inte bara sitter still och tittar på mig för att jag står still. Mattes duktiga kille levererar! 🙂 För att han dessutom inte skulle tjata sönder Tess & Atlas (ja, livet leker när ens ”syskon” är i samma rum) så gick vi en promenad i det fina, men ack så kalla, vädret för att han skulle bli av med lite ytterligare energi. Vi gick inte längre än runt kvarteret, men bättre det än ingenting… 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.