Udda underlag & vänstersvängar

Jag hann inte med mer än att vakna, klä på mig och gå nerför trappen inte Liam frågar om vi inte ska åka iväg och träna hund. ”Självklart!”, svarar jag, och springer och byter om till lite mer hundvänliga kläder. Väl i bilen kände jag suget efter kaffe, så efter att ha stannat på djuraffären och vägt hundarna åkte vi bort till macken och köpte en hämtkaffe. Det är inte schysst mot Atlas och försöka sig på någon hundträning utan att ha druckit morgonkaffet, haha 🙂 Väl på plan börjar vi med Frodo, och vi börjar med att bara promenera runt på plan för att han ska få nosa av sig och där vi belönade all spontan kontakt. Lite längre ner på plan ser vi ett ”underlagsområde”, så vi går dit för att se hur han reagerar på denna typ av underlag. Jag tänkte jag skulle gå dit och se var det var och eventuellt kliva på det innan för att han då skulle höra och se detta på avstånd först, men inte det. Han sprang dit och sprang upp direkt, haha. Ingen rädsla där inte 🙂 Jag är dock inte jätteförvånad då han aldrig någonsin reagerat på underlag, och då har vi ändå utsatt honom för en del… 🙂 Efter att Frodo traskat runt där ett tag fortsatte vi promenera runt och körde lite inkallningsträning. Han följer Liam otroligt bra nu för tiden, så egentligen var det mest jag som faktiskt kallade in honom, haha 🙂 Om Frodo mot förmodan inte håller sig vid husse tvärvänder han när husse ropar på honom, så vi tänkte att vi skulle försvåra övningen lite. Vi gjorde så att jag gjorde ljud för mig (ej inkallningskommando då tanken var att Liam skulle bryta honom) och sprang lite försiktigt åt ena hållet. Detta gjorde att Frodo blev nyfiken och började springa mot mig. När han kommit ungefär halvvägs kallade Liam in honom, och visste vände han om! Världens duktigaste valp har vi! 🙂

Atlas är en väldigt orädd och nyfiken individ. Detta märks hela tiden i vardagen, men också på resultatet efter genomgått MH. Underlag har därmed aldrig varit några som helst problem för honom, men jag tänker att det ändå är bra att utsätta honom med jämna mellanrum för sådant man inte stöter på i vardagen, för att på något sätt ändå underhålla hans orädsla och nyfikenhet. Man kan aldrig vara nog försiktig, för just rädslor är sådant som tar mycket tid och energi att jobba med, och som inte alltid är så lätt att jobba bort helt. Detta underlag som vi idag lät honom utsättas för var inte några som helst problem för honom 🙂

Vi har även fortsatt att arbeta med följsamhet/det fria följet. Då han har en tendens att hamna lite långt fram har jag under både gårdagen och idag belönat bak honom ganska ordentligt. Detta har dock resulterat i att han istället börjat ploga ut lite, men samtidigt märkte jag i slutet av dagens pass att det inte alls gjorde något då han faktiskt hamnade mer i korrekt position och rakade upp kroppen så fort jag tog bort belöning igen. Jag kommer att fortsätta att fokusera på att belöna bak honom lite, så att förväntan inte längre ligger för långt fram, men jag tror att han snart kommer hamna i bra position igen 🙂 Efter lite småpill avslutade vi passet med att jobba lite med vänstersvängar. Jag använde mig av ”underlagsområdet” för att där kunda gå runt och tvinga honom att använda sig av bakdelen. Idag fick vi till några riktigt snygga vänstersvängar där rumpan faktiskt följer mig! Såg på videon att jag omedveten inte tar svängarna i 90 grader, så det får jag som förare jobba med nästa gång. Inte lätt när man ska fokusera på olika saker samtidigt, haha 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.