Med fokus på följsamhet & inkallning

Idag kom det en kille som skulle sätta upp lite nya skåp i köket, så för att låta honom arbeta ifred utan 3 nyfikna, och halvt glada, hundar i sin omgivning valde jag och Liam att åkta iväg en sväng. In med alla hundar i bilen, och sedan åkte vi bort till brukshundklubben. Jag hade hoppats på lite andra ekipage på planen, för att kunna passivitetsträna med Atlas, men jag var inte alls förvånad när vi kom dit och jag insåg att vi var helt ensamma på klubben. Det är ju trots allt tisdag idag, och vi var där runt 10:00 redan 🙂 Jag började fundera på vad jag och Atlas istället skulle jobba med, och insåg att jag och Liam alltid har tränat hundarna var för sig när vi varit iväg. Inte för att vi har tänkt att hundarna inte skulle klara av att fokusera, då de trots allt bor tillsammans, utan snarare för att ytan vi befunnit oss på varit liten. Dessutom är det så praktiskt att kunna filma varandra, för att man ska kunna gå tillbaka efter träningen och se alla fel man omedvetet gör, och för att hjälpa varandra om så skulle behövas. Det här med träningsbilder är något jag älskar 🙂 Men, med det sagt valde vi att träna hundarna tillsammans, planen på brukshundklubben är stor och det finns en massa plats att utnyttja. Jag var inte helt förvånad över hur fint Atlas jobbade. Vi jobbade med inkallningen i startklass, då han tycker att alla moment som liknar fjärren, eller åtminstone börjar på samma sätt, automatiskt innebär ett snabbt läggande (oavsett om jag kommenderar eller inte). Så, idag jobbade jag lite annorlunda med momentet. I och med att han har en förmåga att lägga sig så fort jag gått ifrån och vänder upp, backade jag ifrån honom istället och kallade in medan jag fortsätte bakåt. På så sätt hade han inte tid att fundera på om han skulle lägga sig eller ej, så kommandot kom ”alldeles för tidigt” i hans värld. Detta fungerade bra, och i slutet av detta pass kunde jag stanna och ge kommando utan ett istället snabbt läggande 🙂 Lite kreativitet lönar sig!

Vi jobbade även lite med följsamheten då han har halkat lite långt fram. Efter att ha fått lite träningar filmade har jag också insett att jag blivit slarvig i belöningen (då jag vet att han kan) och råkat belöna lite långt fram. Idag började vi i stort sett om, jag höll handen tvärstill utmed låret och belönade på samma ställe hela tiden. Jag tror att detta kommer att bli bra, snart är han tillbaka i rätt position igen. Jag har inte velat lägga någon energi på detaljer och finslip i momenten förrän nu, då jag först och främst velat jobba upp en enorm glädje i alla momenten efter dippen i vintras/våras, men nu är vi redo! 🙂 Den här hunden visar mig varje dag hur jäkla duktiga vi kan bli, tillsammans.

Med lilleman har vi egentligen bara lekt, och tränat på att behålla fokus och koncentration på husse trots att storebror var och tränade samtidigt. Jag måste säga att han skötte sig bra, med tanke på hans ringa ålder. Han är ju faktiskt bara 16 veckor gammal. Det roliga med följsamheten/det fria följet är att vi faktiskt inte har tränat på det alls egentligen. Vi provade en gång för att se lite hur snabblärd och intresserade han var, och efter det liksom söker han spontan kontakt mest hela tiden. Så jäkla roligt! I jämförelse med Epic är han betydlgigt mer framåt och betydligt mer intresserad av samarbete, vilket är lite mer det vi söker i en hund. Dessutom har vi inte sett några som helst problem när det kommer till folk, utan han bara älskar allt och alla och tycker att livet leker. Han är väldigt lik Atlas när han var liten, vilket innebär att det kommer att bli mycket hund i denna lilla kille, men också en otroligt stabil individ med en stor nyfikenhet. Det vi hittills har sett av honom känns lovande! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.