Kvällsträning

Idag åkte jag och Liam ut till brukshundklubben för lite kvällsträning, vilket var en ren chansning då jag fick för mig att bruksgänget har träningar på tisdagskvällar (som visade sig vara onsdagskvällar). Så, det var ingen där utan vi hade hela området för oss själva, och självklart valde vi att nyttja ”inomhusplanen” för att slippa kylan.

Vi började med Atlas, och med honom har jag idag fokuserat på fotgåendet, även att kunna backa i fotposition. Vi har även jobbat med sitt under gång, och lite inkallning (precis som vanligt). Fotgåendet börjar verkligen sitta nu! Vi har fortsatt arbeta med att ändra position på stället, att bara gå runt i en kvadrat, för att se att han hänger med. Även om jag så klart hjälper honom fortfarande genom att locka på honom, så börjar han förstå poängen och agerar snabbt och följsamt. Att backa i fotposition däremot, det var betydligt svårare. Det är dock inte så konstigt, med tanke på att vi aldrig riktigt jobbat med det tidigare. Jag tog hjälp av väggen inne i hallen, så att Atlas var mitt emellan mig och väggen, och lockande honom bakåt genom att föra en korvbit in mellan frambenen på honom medan vi backade. Ärligt talat måste jag säga att han var väldigt duktig, jag hade förväntat mig att han skulle lägga sig ned hela tiden, men han backade faktiskt många gånger i rätt position. Självklart lade han sig ner en gång, och satte sig ned en gång, men bara det att han tog några steg bakåt i rätt position glädjer mig. Han är så lättlärd… 🙂

Sitt under gång har vi inte heller riktigt jobbat med jättemycket tidigare, i och med att det är ett nytt moment i startklassen. Än så länge saktar jag ner, jag stannar till och med till några gånger, och ger dubbelkommandon. Jag säger ”sitt, stanna” vilket jag inte vet om det är riktigt okej under tävling, men jag siktar på att jobba bort det efteråt. Kommenderar jag ”fot” till honom så gör han det, kommenderar jag då ”sitt” i fotposition sätter han sig väldigt fort innan han sedan springer ikapp (därav ”sitt, stanna”). Jag siktar på att istället jobba bort dubbelkommandot till att till slut kunna nöja mig med ett ”sitt” och kunna lita på att han stannar kvar där. Han är som sagt väldigt lättlärd och det känns inte som att detta kommer att ta vidare lång tid att få till, även om det är ett ganska svårt moment i sig. Jag var rädd för att han skulle resa sig och springa efter hela tiden, oavsett dubbelkommandon, men det gör han ju faktiskt inte. Trots att vi dessutom jobbat med ”ligg under gång” tidigare väljer han inte heller att chansa och lägga sig ned.

Denna träningskväll har varit ett bra sådan, även om jag tycker att Atlas kändes lite loj i slutet av passet… Kanske var det matte som blandade en massa olika moment hela tiden, i samband med en massa nya saker… Det är det bara Atlas som vet.

Med Epic har vi idag jobbat med fotgående och lydnadsinkallning. När hon inser att det är träning på g, så blir hon så jäkla taggad. Idag visste hon inte riktigt vart hon skulle ta vägen, utan hoppade runt och skällde och drog husse i byxorna, haha.. Efter att han kommit igång med träningen lugnade hon snabbt ner sig, även om hon fortfarande är en energisk liten dam, och fick till några riktigt snygga inkallningar! Idag tog hon dessutom egna initiativ, och valde att ta ögonkontakt med husse i fotgåendet, utan kommando. Tror bestämt att någon var sugen på kycklingkorv.. Men vad gör det, när hon tar sådana där fina initiativ! 🙂

Även Lyra fick följa med idag. I och med att hon är nyopererad vill vi inte lämna henne själv hemma, så vi passade på att jobba lite med kontaktövningar med henne. Innan hon opererades, för blåsljud på hjärtat, har hon varit helt ointresserad av träning och har därför inte riktigt velat lära sig så mycket mer än det nödvändigaste så att säga.. Ögonkontakten är inte hennes starkaste sida, även om hon är väldigt bra på annat.. 🙂 Efter operationen har hon dock fått tillbaka en hel del energi och livsglädje, och visst är hon mer taggad nu är tidigare! 🙂 Medan husse jobbade med Lyra fick Atlas och Epic vila i buren, som står i anslutning till träningshallen.. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.