Träningshelg

Denna helg har varit väldigt produktiv, och så ska det fortsätta! 🙂 Hundträning, i form av grundträning med Epic och lydnadsträning med Atlas, har stått på schemat. Epic, den där lilla mallevalpen med extra allt, har Liam jobbat mycket med vad gäller framför allt ”hit”, ”fot”, ”ligg” och självklart en massa dragkampslek. Epic är nu 5,5 månader och riktigt taggad i träning, nästan lite övertaggad och tar sina segervarv emellanåt. Otroligt charmig är hon, och väldigt rolig att jobba med. Det kommer att bli någonting riktigt bra av denna lilla dam. ”Hit” är hon riktigt bra på emellanåt, ni vet när de hoppar in och vänder i luften? Så jäkla snyggt. Detta sker ju dock relativt sällan fortfarande, men att hon tycker att de är så pass roligt med lydnaden att hon är så pass engagerad, är imponerande för en 5,5 månaders. Fotgåendet har vi precis börjat jobbat med, och riktigt söt är hon när hon traskar på där bredvid husse och äter kycklingkorv. Sedan kommer vi till ”ligg”.. De hederliga sätten fungerar inte på denna toka, men alla sätt är bra utom de dåliga, eller hur? Nu börjar hon lära sig vad det där märkliga, men ack så användbara, ordet betyder.. Åtminstone i hundhallen när hon vet att en korvbit vankas. Även kontaktövningar har vi jobbat med, både vid utfodring men även vid olika positioner inom lydnaden. Koppelträning då.. Ja, det är som vanligt.. Vi börjar för sent när hundarna redan blivit starka, då vi fokuserar på att de ska kunna vara lösa istället. Lös är hon grym, hon kommer på inkallning oavsett om hennes bästa vän (Atlas) springer allt han kan åt andra hållet. Men tillbaka till koppelträningen.. Vi jobbar på det, vi stannar så fort hon drar och vi fortsätter promenaden när hon kommit tillbaka in på vänster sida. Hon är smart och lättlärd, och så länge man är ständigt konsekvent i träningen lär hon lära sig detta ganska snart skulle jag tro. Liam är fantastisk med henne, och det börjar bli hund även av Epic.. 🙂

Sedan kommer vi till Atlas… Med honom har jag fokuserat på startklassen i tävlingslydnad, och jag har lagt mycket energi på framför allt fotgåendet. Vi har tränat position i svängar i olika tempo och vändningar på stället. Han börjar bli riktigt grym på att hålla fin position oavsett hastighet, även om han fortfarande tränger lite i vänstersvängarna. Någonting som verkligen börja sitta däremot, är inkallning och hopp över hinder. Inkallningen sitter 9/10 gånger, dessa gånger kommer han med hög hastighet och sätter sig perfekt bredvid mig på min vänstra sida. Även hopp över hinder ter sig på samma sätt, kanske för att grundprincipen är den samma? 🙂

Sitt under marsch… Det är ett nytt moment i startklassen, tidigare var det ligg under marsch. Varför man ändrade det ska tydligen bero på att många får problem med just det momentet i de högre klasserna i lydnaden, och att det då är lika bra att ”göra rätt från början”. Sitt under marsch är absolut ett svårare moment för hunden att utföra, steget att resa sig från sitt eller att ta ett steg för mycket är betydligt lättare för hunden än om hunden istället skulle lägga sig ned. Jag har tittat lite på videos från startklassen i lydnaden, för att se hur det rent praktiskt ser ut när de utför alla momenten, och tydligen får man stanna till och be hunden sitta ner innan man fortsätter marschen? Jättemärkligt måste jag säga, men det gör ju momentet i sig lättare att genomföra. Kanske tillåter de det just på grund av att momentet ändrats, och att man inte vill att några ekipage struntar i att komma ut i tävling på grund av det ändrade regelverket?

Apporteringen. Jadu, att få Atlas att gripa apportbocken överhuvudtaget är inte det lättaste. Att gripa saker rent generellt är inte riktigt hans grej, han griper med framtänderna eller inte alls och vill inte riktigt hålla fast vid det. Just nu klickar jag mest in ett intresse för den, mer än vad jag tränar in själva apporteringen. Denna delen av tävlingslydnaden känns absolut svårast, och kommer att ta längst tid att träna in. Även här har de gjort om regelverket rätt ordentligt. Tidigare skulle hunden sitta i fotposition, du som förare skulle be den apportera apportbocken i fotposition, hålla föremålet och sedan kommendera hunden ”loss” på tävlingsledarens signal. Nu för tiden ser det lite annorlunda ut. Nu ska du sätta hunden i fotposition, lämna hunden och lägga apportbocken några meter framför hunden, passera den och sedan ställa dig mitt emot hunden (som vid en inkallning). Därefter ska du kommendera ”apport” och hunden ska då gripa föremålet i farten, sätta sig i fotposition och säger på förarens kommando släppa apportbocken. Detta moment känns absolut både roligare och lättare för mig och Atlas. Bara det att han får springa med den i munnen några gånger och fundera på hur han ska sätta sig i fotposition gör att han ”glömmer bort” den där tråkiga apportbocken han bär på. Det här momentet ska jag leka in tänkte jag.

Fjärrdirigering. Det här momentet hade jag sett framför mig skulle vara svårt att träna in. Jag såg framför mig hur hunden, på 10 meters avstånd från föraren, skulle genomföra ”sitt, ligg, stå” utan att röra en tass mer än nödvändigt. Sedan läste jag om momentet. Hunden ska sitta i fotposition, föraren lämnar hunden och ställer sig framför den, på tävlingsledarens signal kommenderar ”ligg”, och återgår till hunden. Detta kan Atlas redan. Himla skönt när alla momenten inte känns överväldigande 🙂

Atlas har varit riktigt taggad hela helgen, och det är verkligen så sjukt roligt att arbeta med honom när han är så. Han är så klart alltid mer eller mindre taggad, men han har dagar där han så otroligt tydligt visar att han verkligen älskar att arbeta, när han utför alla momenten i hög hastighet och när han visar på stor glädje och engagemang.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.